Mallorca

Průvodce ostrovem

Mallorca - perla středomoří

Mallorská kuchyně

Mallorská kuchyněKuchyně ostrova Mallorca je spjata s její historií a národy, které na ostrově žily. Najdeme v ní stopy španělské, italské, ale především arabské kuchyně. Typické mallorské pokrmy se vždy připravovaly jednoduchým způsobem a z takových surovin, které byly na ostrově běžně dostupné nebo které se daly v daných přírodních a klimatických podmínkách vypěstovat. Základem je zelenina, ovoce, vepřové, jehněčí , kuřecí a králičí maso, ryby, mořské plody, koření, mandle, nezbytný olivový olej a mořská sůl.

PŘEDKRMY

Typickým mallorským předkrmem je "Pa amb oli", doslova chléb s olivovým olejem. Nemusí se jednat jen o chléb, může to být třeba i bageta, vždy je však potřena či pokapána olivovým olejem, posolená, někdy namazaná česnekem, podává se například s rajčaty, sýrem a šunkou. 

Jako předkrm si můžete objednat i "Tapas" nebo "Racions". Jedná se malé porce běžných jídel (racions jsou o něco větší než tapas) a různé "chuťovky", např. plněné olivy, nakládané ryby, grilované sardinky a ančovičky, mořské plody, šneci (caracoles), zeleninové i ovocné saláty, sýry, sušenou šunku, typické mallorské uzeniny, paštičky, slané koláčky. 

 

POLÉVKY

Na Mallorce se vaří polévky zeleninové, luštěninové a vývary z masa a ryb. Zcela jiné jsou polévky označované jako "Sopas mallorquinas", daly by se přirovnat k pokrmům, které se označují jako"jídlo z jednoho hrnce". Jsou to husté vývary ze zeleniny a masa, podávané s usušeným chlebem, servírované v tradiční hliněné nádobě "greixonera". Zejména v letním období je oblíbené tzv. "Gazpacho", studená polévka z rajčat, pocházející z Andalusie.

 

HLAVNÍ JÍDLA

Na Mallorce si přijdou "na své" jak milovníci masa a ryb, tak i vegetariáni. 

Llom amb col - zelný závitek s vepřovým masem, piniovými oříšky a rozinkami

Frit mallorquí - pokrm z dušené zeleniny a opečených vnitřností, ochucený česnekem a fenyklem nebo skořicí

Arroz brut - rýžový "eintopf" (doslova "špinavá rýže") s několika druhy masa, dochucený šafránem

Tumbet - zeleninový pokrm z osmažených paprik, lilků, cukety s rajčatovou omáčkou, může být podáván i jako předkrm, ve formě tapas nebo příloha k masu.

Jako přílohy k hlavním jídlům jsou podávány většinou zeleninové saláty. Tím nejznámějším je "Trempó", jednoduchý salát z rajčat, zelených paprik, cibule a olivového oleje.

 

DEZERTY, SLADKÉ A SLANÉ PEČIVO

Ensaimadas - sladké pečivo ve tvaru "šneka", připravuje se z kynutého těsta, podává se pocukrovaný

Bunyols - smažené koblížky z bramborového těsta, servírují se s různými druhy marmelád a s cukrem

Coca de trempó - slaný koláč se zeleninovou směsí z rajčat, zelených paprik a cibule, obdoba italské pizzy

 

SPECIALITY

Sobrassada de Mallorca de Porc Negre - klobása z masa z černých vepřů (Porc Negre), okořeněná červenou, mletou paprikou, na rozdíl od klobás tak jak je známe, je dobře roztíratelná, výborná k namazání na chleba nebo jako "tapas" na kousek bagety 

Botifarró -  tmavé jelítko, do kterého se přidává krev

 

Recepty

Coca de trempó

Coca de trempó

Coca je katalánský koláč, který se se připravuje na slaný nebo sladký způsob a dal by se přirovnat k italské pizze. Existují desítky různých druhů. Na Mallorce je nejtypičtější "Coca de trempó", slaný koláč se zeleninovou směsí z rajčat, zelených paprik a cibule. 

Na těsto:

300 g hladké mouky

50ml olivového oleje

100 ml vody

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

sůl

Na zeleninovou směs:

4 rajčata 

2 cibule

3 zelené papriky

petrželová nať

mletá sladká paprika

olivový olej

sůl

Příprava těsta:

Čerstvé droždí rozdrobíme do sklenice s vodou a dobře promícháme. Olivový olej nalejeme do mísy, k němu přilejeme rozmíchané droždí. Přidáme špetku soli a postupně vmícháváme mouku. Těsto dobře zpracujeme, aby bylo kompaktní. Hotové těsto rozválíme a  přeneseme  na plech (nebo do formy) vymaštěný olivovým olejem.

Příprava zeleninové směsi:

Rajčata a papriky nakrájíme na kostky, cibuli na proužky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno. Vše promícháme v míse, osolíme, okořeníme sladkou, mletou paprikou a zakapeme olivovým olejem. Znovu vše promícháme. Takto připravenou zeleninovou směs naneseme na těsto.

Pečeme přibližně 20 - 30 minut v předehřáté troubě na 180 - 200 °C.

Dobrou chuť! Bon profit!

Jste zde: Home Ostrov Mallorca Mallorská kuchyně