Kuchyně ostrova Mallorca je spjata s její historií a národy, které na ostrově žily. Najdeme v ní stopy španělské, italské, ale především arabské kuchyně. Typické mallorské pokrmy se vždy připravovaly jednoduchým způsobem a z takových surovin, které byly na ostrově běžně dostupné nebo které se daly v daných přírodních a klimatických podmínkách vypěstovat. Základem je zelenina, ovoce, vepřové, jehněčí , kuřecí a králičí maso, ryby, mořské plody, koření, mandle, nezbytný olivový olej a mořská sůl.
PŘEDKRMY
Typickým mallorským předkrmem je "Pa amb oli", doslova chléb s olivovým olejem. Nemusí se jednat jen o chléb, může to být třeba i bageta, vždy je však potřena či pokapána olivovým olejem, posolená, někdy namazaná česnekem, podává se například s rajčaty, sýrem a šunkou.
Jako předkrm si můžete objednat i "Tapas" nebo "Racions". Jedná se malé porce běžných jídel (racions jsou o něco větší než tapas) a různé "chuťovky", např. plněné olivy, nakládané ryby, grilované sardinky a ančovičky, mořské plody, šneci (caracoles), zeleninové i ovocné saláty, sýry, sušenou šunku, typické mallorské uzeniny, paštičky, slané koláčky.
POLÉVKY
Na Mallorce se vaří polévky zeleninové, luštěninové a vývary z masa a ryb. Zcela jiné jsou polévky označované jako "Sopas mallorquinas", daly by se přirovnat k pokrmům, které se označují jako"jídlo z jednoho hrnce". Jsou to husté vývary ze zeleniny a masa, podávané s usušeným chlebem, servírované v tradiční hliněné nádobě "greixonera". Zejména v letním období je oblíbené tzv. "Gazpacho", studená polévka z rajčat, pocházející z Andalusie.
HLAVNÍ JÍDLA
Na Mallorce si přijdou "na své" jak milovníci masa a ryb, tak i vegetariáni.
Llom amb col - zelný závitek s vepřovým masem, piniovými oříšky a rozinkami
Frit mallorquí - pokrm z dušené zeleniny a opečených vnitřností, ochucený česnekem a fenyklem nebo skořicí
Arroz brut - rýžový "eintopf" (doslova "špinavá rýže") s několika druhy masa, dochucený šafránem
Tumbet - zeleninový pokrm z osmažených paprik, lilků, cukety s rajčatovou omáčkou, může být podáván i jako předkrm, ve formě tapas nebo příloha k masu.
Jako přílohy k hlavním jídlům jsou podávány většinou zeleninové saláty. Tím nejznámějším je "Trempó", jednoduchý salát z rajčat, zelených paprik, cibule a olivového oleje.
DEZERTY, SLADKÉ A SLANÉ PEČIVO
Ensaimadas - sladké pečivo ve tvaru "šneka", připravuje se z kynutého těsta, podává se pocukrovaný
Bunyols - smažené koblížky z bramborového těsta, servírují se s různými druhy marmelád a s cukrem
Coca de trempó - slaný koláč se zeleninovou směsí z rajčat, zelených paprik a cibule, obdoba italské pizzy
SPECIALITY
Sobrassada de Mallorca de Porc Negre - klobása z masa z černých vepřů (Porc Negre), okořeněná červenou, mletou paprikou, na rozdíl od klobás tak jak je známe, je dobře roztíratelná, výborná k namazání na chleba nebo jako "tapas" na kousek bagety
Botifarró - tmavé jelítko, do kterého se přidává krev
Recepty
Coca de trempó
Coca je katalánský koláč, který se se připravuje na slaný nebo sladký způsob a dal by se přirovnat k italské pizze. Existují desítky různých druhů. Na Mallorce je nejtypičtější "Coca de trempó", slaný koláč se zeleninovou směsí z rajčat, zelených paprik a cibule.
Na těsto:
300 g hladké mouky
50ml olivového oleje
100 ml vody
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
sůl
Na zeleninovou směs:
4 rajčata
2 cibule
3 zelené papriky
petrželová nať
mletá sladká paprika
olivový olej
sůl
Příprava těsta:
Čerstvé droždí rozdrobíme do sklenice s vodou a dobře promícháme. Olivový olej nalejeme do mísy, k němu přilejeme rozmíchané droždí. Přidáme špetku soli a postupně vmícháváme mouku. Těsto dobře zpracujeme, aby bylo kompaktní. Hotové těsto rozválíme a přeneseme na plech (nebo do formy) vymaštěný olivovým olejem.
Příprava zeleninové směsi:
Rajčata a papriky nakrájíme na kostky, cibuli na proužky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno. Vše promícháme v míse, osolíme, okořeníme sladkou, mletou paprikou a zakapeme olivovým olejem. Znovu vše promícháme. Takto připravenou zeleninovou směs naneseme na těsto.
Pečeme přibližně 20 - 30 minut v předehřáté troubě na 180 - 200 °C.
Dobrou chuť! Bon profit!